Медиците от белодробната болница във Варна се обърнаха с апел за

...
Медиците от белодробната болница във Варна се обърнаха с апел за
Коментари Харесай

Медиците от белодробната болница във Варна с апел за подкрепа -

Медиците от белодробната болница във Варна се обърнаха с зов за поддръжка към жителите на региона. Лечебното заведение е застрашено от саморазпускане.

В отворено писмо до медиите те показват, че " сагата с ненавременното финансиране от страна на локалната власт продължава към този момент 7 – 8 години ". Работещите в лечебното заведение, чийто принципал е Община Варна, не са получавали заплати от десет месеца. В СБАЛПФЗ Варна се намира единствената микробиологична лаборатория за диагностика на туберкулоза на територията на региона.

От 10 месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето персонално физическо оцеляване. Това е и повода единственият пулмолог, работещ сега в лечебното заведение – доктор Русева и две от медицинските сестри единствено след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще докара до саморазпускане на поликлиниката, защото няма да има кой да се грижи за пациентите ", показват в писмото си служителите на белодробната болница.

Според тях решението на Общински съвет Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на тубдиспансера е политическо. Сигнали за неналичието на финансиране са подадени до Министерството на здравеопазването, омбудсмана и всички виновни институции. От здравното министерство са изпратили искане Общината да извърши отговорностите си като принципал, увеличена е и държавната дотация, която обаче не е задоволителна.

В момента отговорностите за заплати са 516 000 лева с включени осигуровки и още 135 000 лева други отговорности, от които 65 000 лева за електрическа енергия. Тези отговорности са трупани в продължение на 10 месеца.

Това се дължи на порочната процедура на локалната власт да трансферират отговорности от една година за идната. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – към 648 млн. лева. За нас няма друго пояснение и причина за ликвидирането на болничното заведение от страна на общинската власт, с изключение на политически претекст, декларират от тубдиспансера.

Те приканват жителите на Варненска област да заявят своята поддръжка за болничното заведение, изпращайки позицията си на формалните имейли на Община Варна и на ръководителя на Оценка за съвместимост Тодор Балабанов - [email protected] и [email protected].

Медиците от белодробната болница упорстват дължимите заплати да им бъдат изплатени и да бъде обезпечено бъдещото развиване на „ СБАЛПФЗ-Варна “ ЕООД.

Преди седмица шефът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заяви, че токът в болничното заведение ще бъде спрян за два часа, защото има неизплатени отговорности към локалното енергодружество в размер на 65 000 лева

Абсурд е да оставим болничното заведение без ток. Не може да се подготвя храна, да се вършат процедури. Болницата е отвън града, знаете ли какви неща могат да се случат. Това е цялостен парадокс. Тук имаме и хранителни среди, проучвания на заболели, които би трябвало да се пазят. И всичко това стои в хладилни шкафове и е застрашено ", сподели тогава доцент Ганчев.

След сигнала му от здравната комисия към Община Варна увериха, че токът няма да бъде спиран, но се сплотиха към позицията, че не общината, а страната е тази, която би трябвало да реши ориста на белодробната болница.

Тази година отговорностите са за 600 000 лева, само че следващата година ще бъдат 1 млн. лв. въз основата на нарастването на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е допустимо една община да устоя болница със социално-значимо заболяване от международен мащаб “, аргументира се отрасловият зам.-кмет Коста Базитов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР